Vägen

mccarthy_vagenEn man och en pojke drar mödosamt en shoppingvagn över vägen. Världen är i ruiner och marken är täckt av aska. Alla deras ägodelar ligger i vagnen. De få dem har kvar. De är på väg mot kusten och havet. Mot ett varmare klimat. De bär med sig en pistol, laddad med två skott, ämnade åt dem själva om nöden kräver.

Få böcker har berört mig på samma sätt som Vägen av Cormac McCarthy. Förmodligen inte en enda. De sista sidorna läste jag med tårar i ögonen och en klump i magen. Det är gripande och tungt. Kolsvart läsning som inte släpper taget. McCarthys språk är avskalat och kargt. Mannen och pojken är namnlösa och meningarna korthuggna. Men de levereras med en osedvanlig tyngd som ger orden betydelse.

Vägen är en hjärtskärande berättelse om människans inneboende ondska, men också om hopp när ljusglimtarna är få. Det är mörkt och mödosamt att läsa men ett måste för dig som gillar postapokalyps och undergångshistorier. Boken har kallats ett mästerverk och jag är beredd att hålla med.

Titel: Vägen
Författare: Cormac McCarthy
Genre: Postapokalyptisk misär
Utgiven av: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2008
Inköpsställen: Bokus och Adlibris

5 reaktioner på ”Vägen

  1. Kul att du också uppskattade The Road lika mycket! Läste du den på svenska? Hur stod sig översättningen i så fall känner du? Tänker mest på eftersom McCarthy har ett väldigt säreget språk så är intressant hur det står sig i översättningen 🙂

    1. Jag forskade lite om översättningen och Thomas Preis verkar ha gjort ett bra jobb. Originalet ska vara snäppet vassare av anledningar du är inne på, det är alltid svårt att hitta perfekta tolkningar av varenda ord och mening. För egen del kände jag aldrig av några skarvar eller tveksamheter i språket. 🙂

  2. Den jobbigaste bok jag någonsin läst. Mår lite dåligt bara jag tänker på den och ändå är den mer aktuell idag än när jag läste den. Viktig läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.