Jessica Jones: Det spoilerfyllda omdömet

jessica_jones

Har du sett klart Jessica Jones? Bra. Det här är en mer ingående text än min förra, fylld med spoilers och avslöjande delar om tv-seriens handling. Läs vidare på egen risk.

Överlag fann jag Jessica Jones väldigt tillfredsställande precis som jag tidigare nämnt. Den anammar ett nytt upplägg. Ett upplägg där deckare varvas med thriller, och kryddas med superkrafter. Den känns fräsch och spännande. Jag är supernöjd med den stämning den lyckas förmedla, atmosfären, karaktärerna, och hur den visar upp en ny sida av MCU. Men allt är inte klockrent.

I serien är Kilgrave lila till hudfärgen och går också under namnet "Purple Man".
I serien är Kilgrave lila till hudfärgen och går också under namnet ”Purple Man”.

Den har precis som sin föregångare Daredevil tempoproblem, alla avsnitt är inte lika engagerande. Det är okej, få serier behärskar nåt sådant. Jag tycker att katt och råtta-leken med Kilgrave blir lite ensidig. Det är enligt mig seriens enda stora akilleshäl. Det vimlar av starka karaktärer men serien hade mått bra av fler riktiga hot än Kilgrave. Jag stör mig också på att han ständigt fångas man alltid undkommer. Det händer minst en gång för mycket. Det lämpar sig inte att upprepa sig på det sättet i en Netflix-serie som sägs vara gjord för att binge-titta på. I en vanlig veckoserie, visst, men inte när många gör som jag, sträckkollar hela skiten i ett svep. Då behövs det mer uppfinningsrikedom.

Sen finns det några bortslarvade tillfällen. Jag gillar gästinhoppet av läkaren Claire Temple från Daredevil i avsnitt 13 men när advokaten Hogarths (som för övrigt spelas förträffligt av Carrie-Anne Moss) nuvarande sekreterarflickvän kräver en ny advokat i det sista avsnittet fanns det ett fantastiskt tillfälle att kalla in Nelson och Murdock för ett gästspel. Eller åtminstone bara överlämna ett visitkort med advokatfirmans namn. Det hade varit bra fanservice! Jag efterlyser hur som helst fler kopplingar serierna emellan och fler kul vinkningar till Marvels värld. Det hade varit så lätt att plocka gratispoäng genom att förse oss med fler referenser men också låta alla fans få mysa med sin kunskap.

Så här ser "Nuke" ut i seriernas värld med amerikanska flaggan i ansiktet.
Så här ser ”Nuke” ut i seriernas värld med amerikanska flaggan i ansiktet.

Jag ville dessutom veta mer om Simpson och det hemliga sällskap han uppenbarligen är ansluten till, jag känner mig rätt otillfredsställd vad gäller hela det sidospåret. Efter att ha läst på lite om karaktären så verkar det som att han är en superskurk in the making kallad ”Nuke”. Förhoppningsvis återkommer han i andra Netflix-serier i framtiden för karaktären som sådan gillar jag. Men här kändes han mest som en gåta utan röd tråd. Vad motiverar honom? Vad är hans agenda? Fan vet.

Relationen mellan honom och Trish greppar jag inte riktigt heller på slutet. Hans agerande känns helt random. Trish (som förmodligen kommer blomma ut till Hellcat senare?) är för övrigt en superb karaktär. Stark, engagerande och sympatisk. En av mina favoriter i serien.

Trish "Patsy" Walker som "Hellcat".
Patsy ”Trish” Walker som ”Hellcat”.

Sen oroar jag mig lite för Luke Cages egna serie efter att ha sett honom i denna. Det är den mest endimensionella karaktären av dem alla. Han är rätt trist och platt ärligt talat. Det behöver inte betyda ett smack och min uppfattning kan komma att ändras, men jag är inte helt övertygad om hans egna lyskraft och potential räcker i en egen serie. Vi får väl se.

Slut på gnällig kritik. Återigen, Jessica Jones är bra skit och en värdig efterföljare till Daredevil. Utmärkta rollprestationer av i princip samtliga, en stabil skapelse och en tv-produktion som vi Marvelnördar bara kunnat drömma om att få uppleva tidigare. Jag kan knappt bärga med inför kommande Netflix/Marvel-serier. Vi har än så länge bara sett toppen av isberget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.