Attentaten i Gallus

attentaten-i-gallusDet har gått trögt att bli klar med Attentaten i Gallus. Vanligtvis gillar jag Eva Holmquists verk, speciellt de science fiction-influerade novellerna, och det är inget fel på Attentaten i Gallus. Det är en välskriven ungdomsfantasy, punkt slut. Men jag är inte målgruppen, vilket är någonting jag motvilligt erkänner. Jag är uppenbarligen inte den allätare jag trodde jag var.

Världen i boken är intressant och befolkas av en dominerande fågellik ras där människorna ses som slavar. Jag får kraftiga Apornas Planet-vibbar av upplägget, vilket är en bra sak. Trots att det är en lättsam bok skriven för ungdomar så finns där ett vuxet tema som gestaltas i förtryck och orättvisor. Persongalleriet är skickligt sammansatt med karaktärer som den naiva kaptenen Fidesko, rövaren Sticke, den mystiska kattvarelsen Tekel och den modiga människan Matilda, som av misstag har drömförflyttat sig till denna främmande värld, för att nämna några. Jag får snabbt grepp om dem alla och författaren har lyckats ge dem utmärkande drag, de är lätta att tycka om och känna för.

Jag ville verkligen tycka om Attentaten i Gallus mer än vad jag i själva verket gör men den känns inte tillräckligt angelägen för min uppenbart begränsade smak. Det är samma visa som när jag nyligen tog mig igenom Neil Gaimans Odd och frostjättarna och efter det Mio min Mio tillsammans med min son. Jag får inte ut så mycket av att läsa litteratur avsedd för en yngre målgrupp, utöver att berika mina barn.

Eva Holmquist är på alla sätt och vis en duktig författare som skriver med värme och i ett behagligt lättläst tempo. Så låt inte mina ord hindra dig om du är en sucker för Narnia-lika berättelser om främmande platser och charmiga figurer, Attentaten i Gallus kan säkerligen vara något för dig. Själv håller jag tummarna för att Holmquists nästa roman Blodskifte är en lite tuffare och råare historia, mer skräddarsydd för mig.

Titel: Attentaten i Gallus
Författare: Eva Holmquist
Genre: Ungdomsfantasy
Utgiven av: Ordspira förlag
År: 2015
Inköpsställen: Adlibris och Bokus
Övrigt: Eva Holmquists hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.