Helix oroar och övertygar

Jag är väldigt kluven efter att ha sett de första två avsnitten av Syfys nya serie Helix. Å ena sidan är upplägget med en arktisk forskningsstation med en utbrytande virusepedemi så hiskeligt tilltalande att jag baxnar. Å andra sidan är det Syfy som producerar, vilket innebär taskiga produktionsvärden och lågbudgetkänsla. Nu klarar sig visserligen Helix sig undan med hedern i behåll på de flesta punkter och har omvandlat den förmodade klena budgeten till något positivt istället. Serien känns därför väldigt mycket 80-tal och forskningsbasens miljöer och kulisser påminner mig om alla de där klassiska filmerna från förr som bygger på samma grundpremiss. Ett gäng forskare ska överleva ett hot på en isolerad plats, det känns knappast nytt och fräscht men det är likväl ett förbannat intressant koncept hur man än vrider och vänder på det. Seriens produktionsvärden gör sig främst påminda i en scen där det experimenteras på två råttor. Det ser verkligen inget vidare ut.

Överlag visar ändå Helix upp potential för något stort. Här är det inte tal om något ”veckans brott” eller ”monster of the week”, utan pang på rödbettan med en fullfjädrad story arc från första början. Det är verkligen något jag uppskattar. Dessutom visar det inledande dubbelavsnittet upp gott om stämningsfulla och obehagliga scener. Den virussmittade galningen Peter som ränner runt i anläggningens ventilationssystem är en klassisk antagonist och läskig bekantskap. Me like! Sedan finns det flertalet skumma personligheter som verkar ha egna underliga agendor och som bär på smaskiga hemligheter redo att röra om i grytan. Det är med andra ord upplagt för konspirationer och stora avslöjanden i framtiden.

Dialogen är inte alltid klockren, lite övertydligt och stundtals, i brist på bättre ord, korkad. Förmodligen handlar det bara om en form av pilotsjuka (åtminstone min förhoppning). Sen har vi råttscenen som oroar. Så lite cgi som möjligt i framtiden efter att ha sett det här, tack! Trots det tror jag Helix kan bli riktigt rafflande med tiden. Med Ronald D. Moore (Battlestar Galactica) som exekutiv producent hoppas jag på stordåd när serien hunnit sätta sig om några avsnitt. Allt talar inte för det men som sagt, potentialen finns där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.