Efterlängtad fantasy i tv-rutan

ShannaraChronicles1

Jag är övertygad om att många, rent av de flesta, kommer rynka på näsan åt det här. The Shannara Chronicles är såpopera med ovanligt mycket glittrande effekter. Det inledande dubbelavsnittet bjuder på demoner, magi och trollkarlar i överflöd. Det är mer Sagan om ringen möter Legend of the Seeker än Game of Thrones. Så den som väntar sig ett nytt Game of Thrones lär bli rejält besviken. Men lugn, den är bättre än Legend of the Seeker, jag lovar.

Det syns att produktionsvärdet är högt, serien ser förbaskat bra ut med läckra miljöer och oväntat välgjord cgi. Skådisarna är av varierad kvalité men överlag presterar merparten stabilt. Några kända ansikten som John Rhys-Davies som alv-kung och Manu Bennet som magiutövande druid dyker till exempel upp.

The Shannara Chronicles är som om Ungdomskanalen The CW (som ligger bakom Supernatural, Arrow och The Flash med flera) skulle få för sig att göra en fantasyserie men med en större säck pengar till sitt förfogande än de är vana vid. Lite paradoxalt nog är det MTV som står bakom satsningen, den forna musikkanalen som numera är synonym med skräpig reality-tv. Med sin fantasyproduktion vill man erbjuda något nytt, en tv-serie som ska tilltala en bred målgrupp, båda gamla och unga, det märks. Den växlar ständigt i ton från skitig och rå, till tramsig och ungdomligt naiv.

För egen del är jag redan jävligt hooked! Gött med lite klassisk fantasy på tv som känns påkostad och välgjord. Ärkeskurken i form av en creepy demondruid är skräckinjagande som få och är bara han anledning nog till att kolla vidare. Jag hoppas bara inte hela budgeten spenderades på det imponerande pilotavsnittet.

4 reaktioner på ”Efterlängtad fantasy i tv-rutan

  1. I hear ya!

    Jag fastnade med hull och hår. Jag har övergett GoT just för att jag tycker att den är så förbannat tråkig. Jag behöver tydligen mer spetsiga öron och dvärgar och grejer i min fantasy. Att man ser trasiga paraboler och och kända byggnader som är helt överväxta är ju helt underbart och just en sån sak som CW-serien ”The 100” försöker men misslyckas med. Sen är just ”the 100” ett guilty pleasure för mig ändå, men Shannara var som sagt en väldigt trevlig ny bekantskap!

    1. Ja, verkligen! Nu är jag en sucker för GoT också i och för sig men har verkligen saknat en mer klassisk fantasyserie att följa på tv. Mer magi, alver och troll. Precis som du är inne på. Om det inte tappar helt och förvandlas till ”veckans demon”, lär jag följa med stort intresse. Coolt med den postapokalyptiska aspekten också, det glömde jag nämna i texten, sjukt snyggt!

  2. Jag såg dubbelavsnittet igår, och gillade det mycket. Visst hade det kunnat få vara något vuxnare (de där farbröderna måste ju ha varit några riktiga sladdisar, de kan inte ha varit många år äldre än prinsessan). Men alltid kul med påkostat, och det var ju verkligen inget fel på action-kvoten! Gillar att det finns många karaktärer som kan utvecklas. När det gäller GoT känns det lite som att alla karaktärsutveckling redan är avbränd, och den stora händelsebågen är helt enkelt inte tillräckligt intressant. (Jag ser serien ändå förstås, jag menar påkostad fantasy på teve, det är ju ett måste.)

    Hoppas det här fortsätter med samma höga svansföring, behöver verkligen något att hålla mig flytande på nu när så många av årets serier blev totala floppar (Mr Robot, Sense8, Jessica Jones – fantastiska förutsättningar i premissen, undermåligt utförande gjorde dem alla tre helt otittbara).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.