13 svarta sagor

13-svarta-sagorAntologier är ett format som alltid passar mig bra. Jag får ut nåt av läsningen varje gång, oavsett om jag bara hinner läsa en novell eller flera per tillfälle. Men främst under stressiga stunder när läspassen blir kortare än vanligt. Så nu när livspusslet sett mer komplext ut än vad det brukar fanns ändå lusten att sätta tänderna i en välskriven novell om kvällarna. Swedish Zombies nyutgivna antologi 13 svarta sagor var därför ett skönt avbrott från tyngre läsåtaganden och ett välbehövligt andningshål.

13 berättelser med skräcktema. 13 noveller som alla håller bra kvalité. Det är en samling som dessutom är väldigt varierad. Allt från klassiska spökhistorier till makabra berättelser om styckade makar ryms i boken. Jag har faktiskt svårt att välja ut några favoriter, nivån är genomgående hög, men det finns några som ändå sticker ut.

Den inledande novellen är till att börja med väldigt stark. Gastkramad av Lova Lovén är en tragisk berättelse om barn som far illa, självmord och läbbiga skuggvarelser. En annan favorit är Pappas store pojke av Johan Grindsäter som är en finurlig variant på något så traditionellt som en historia om rädd pojke och ett monster under sängen. Flockdjur av Mikael Strömberg är också värd att nämnas för sin intressanta uppbyggnad och de sammanlänkade scenariona som utgör novellen.

Men återigen, nivån är riktigt bra. Det handlar snarare om personlig smak än om kvalité på novellerna. Du får säkerligen helt andra favoriter än jag om du väljer att ta dig an antologin. Tror du dig gilla mörka berättelser om hemska gastar, kannibalism, läskiga vattenväsen och mordiska köttkvarnar är det inget att tveka på.

13 svarta sagor köper du förslagsvis via Swedish Zombies egna hemsida eller hos näthandlare som Adlibris eller Bokus.

Innehåll 13 svarta sagor
Gastkramad av Lova Lovén
Dödspatrullen av Katarina Emgård
Köttkvarnen av Mattias Lönnebo
Djuptjärn av Elisabeth Östnäs
Den sjunde av Love Kölle
Flockdjur av Mikael Strömberg
Kidnappad av Eva Holmqvist
Befallaren av Fred Andersson
Följeslagare av Christina Nordlander
Marken där är sank av Alexandra Nero
Boeuf Bourguignon av Ida Tellestedt
Pappas store pojke av Johan Grindsäter
Hungrig skugga av Love Kölle

2 reaktioner på ”13 svarta sagor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.