Ett postapokalyptiskt Flugornas herre

http://www.youtube.com/watch?v=DM_2LwEtgkg

”Okej, det här sög men jag måste ändå se ett avsnitt till…”

Så känner jag för The 100, The CW:s senaste ungdomsdrama. Det är så glättigt och tramsigt, men trots det svårt att sluta titta på.

Premissen är ju bara så vansinnigt tilltalande, hör här: Jorden är sedan cirka 100 år tillbaka övergiven efter att ha blivit misshandlad av kärnvapen, människan har flyttat ut i rymden och är numera bosatt på en rymdstation som ligger i omloppsbana runt planeten. För att resurserna ska räcka till för den lilla del av mänskligheten som finns kvar är man tvungen att hålla stationens invånarantal så minimal som möjligt, därför straffas alla som begår minsta futtiga brott omedelbart med döden, om man är över 18 år. Dessvärre räcker inte ens dessa radikala handlingar längre och de 100 ungdomsbrottslingar som sitter inspärrade i väntan på att fylla 18 skickas ner till den, vad man eventuellt antar, radioaktiva före detta hemvisten, både för att öka på livstiden för de människor som är kvar på rymdstationen men också som mänsklighetens sista hopp. Är Jorden numera beboelig efter alla dessa år eller kommer varenda en av dem dö av strålningsskador eller utsättas för andra faror?

Så fett upplägg! Dessutom älskar jag greppet med två perspektiv. Ett som synar desperationen uppe på rymdbasen där tillgångarna krymper och där makthavarna gör allt för att följa de dystopiska lagarna, och det andra perspektivet som följer de upproriska ungdomarna på en numera postapokalyptisk Jord. Sen kan man klaga på de stereotypa karaktärerna, träigt manus och överdrivet snygga tonåringar (som trots att de har hamnat på en sönderbombad planet verkar ha gott om smink och hårgelé för att ständigt se fina ut). Det är lättsmält skräp-tv i ordets rätta bemärkelse.

Men det är också en serie som ställer stora frågor om överlevnad och mänsklighet, jag finner definitivt substans bakom den slaskiga ytan. Vad händer när resurserna tar slut? Hur påverkas vi och vilka beslut kommer vi fatta för att överleva? Det är svindlande tankar och The 100:s tolkning är lika fascinerande som det är tarvligt, men jag är helt okej med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.