Continuum är nya Fringe

continuum-show-image_0

Det var med en klump i magen jag tog farväl av Fringe för ett litet tag sedan. Det är en serie som följt med mig länge och som legat mig varmt om hjärtat. När serien tog slut i och med det trettonde och sista avsnittet i den femte säsongen efterlämnade den ett hål i min personliga tv-tablå. Den var egentligen aldrig mästerlig men den hade ett stort hjärta och en oerhört spännande premiss. Få tv-serier har lyckats med konststycket att beröra mig på samma sätt trots sina inslag av ostighet och ett story arc som ibland spretade på tok för mycket åt olika håll.  Karaktärerna var älskvärda och sci-fi-inramningen var grädden på moset. Jag hade svårt att se att någon annan serie skulle kunna fylla tomrummet efter Fringe, förrän alldeles nyligen.

Jag tittade på den första säsongen av Continuum inför sista säsongen av Fringe och jag blev inte överdrivet imponerad. Det fanns intressanta infallsvinklar med tidsresor i fokus och en osäkerhet kring vem som egentligen är god eller ond. Problemet var karaktärerna och den överdrivet seriösa tonen. Det kändes platt och ytligt. Första säsongen var bra men det kändes mer som en utfyllnad och tidsdödare mellan andra, bättre serier.  Skapligt  underhållande, inte mer, men med potential.

Men i säsong två har det äntligen hänt något. Potentialen har infriats. Handlingen har brett ut sig och blivit mer komplex, detsamma gäller seriens karaktärer. Helt plötsligt börjar jag förstå deras motiv och uppträdande. Mer känslomässigt och med starkare relationer. Continuum har gått och blivit bra på riktigt. Jag älskar seriens gråskala och mystiken kring vilka som egentligen vill göra gott eller inte, vet dem ens själva? Detsamma gäller mörkret som omger ”bröderna” Julian och Alec. Vem är egentligen frälsare, och vem är terrorist? Serien har i och med sin andra säsong etablerat ett fascinerande nät av potentiella fortsättningar och handlingen kan egentligen ta vilken riktning som helst härifrån. Oförutsägbart och väldigt spännande.

Continuum har slutligen gått och blivit ett värdigt substitut till Fringe och ett måste för alla sci-fi-nördar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.