Tales of Monkey Island: The Siege of Spinner Cay

Elaine och Guybrush återförenas i episod två.
Elaine och Guybrush återförenas i episod två.

Jag har funderat på hur jag inte ska reprisera min recension av den första episoden. Ja, det är fortfarande ett peka och klicka-äventyr, ja, det är fortfarande humorn och dialogen som står i centrum och ja, vi bjuds återigen på kluriga pussel. Vad som däremot är nytt för utvecklaren Telltale Games är hur de äntligen lyckats bryta sig ur ett gammalt förlegat mönster som präglat allt de tidigare gjort.

Där tidigare serier utspelat sig i samma miljöer och ett speciellt utgångställe bryter The Siege of Spinner Cay konventionerna och ger oss helt nya platser att bekanta oss med utan att behöva återvända till den “hubb” som så många gånger tidigare agerat utgångsposition. På många känns därför Tales of Monkey Island som det mest ambitiösa de gjort hittills. Kanske rent av det bästa.

En ny karaktär avslöjas.
En ny karaktär avslöjas.

Den andra episoden fortsätter där den första slutade och den cliffhanger som fått oss att sitta på nålar sedan förra månaden nystas upp. Det hela inleds på ett mästerligt sätt med en ny bekantskap och ett fartfyllt, finurligt sammansatt pussel. Redan där är jag trollbunden. Nya karaktärer presenteras på sedvanligt manér, där den nya, mänskliga versionen av LeChuck står ut som den mest intressanta. Vi återser också ett par favoriter från kapitel ett och berättelsen börjar kännas mer komplex och spännande. Det hela har potential att utveckla sig till något riktigt episkt handlingsmässigt. Det finns goda förutsättningar för det åtminstone.

Spelmekaniskt har inget ändrats sedan den första delen. Styrningen är fortfarande densamma. Det vill säga onödigt klumpig. Röstskådespelarna presterar fortfarande på topp och pusselmomenten är smart ihopsatta även denna gång. Inte mycket har hänt sen sist beträffande dessa punkter. Jag vill ändå hävda att The Siege of Spinner Cay är vassare än The Launch of the Screaming Narwhal. Detta beror fram för allt på att handlingen tagit rejäl fart nu och att karaktärsgalleriet utökas med fler sköna personligheter. I slutändan är allt man bör veta att det återigen är ett sanslöst underhållande piratäventyr och en förträfflig fortsättning på serien.

Recensionen tidigare publicerad på Pricerunner.

1 reaktion på ”Tales of Monkey Island: The Siege of Spinner Cay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.