Hockeysäsongen 09

Nej, jag har inte gått över till att blogga om sport. Jag snackar om hockey i digital form givetvis, närmare bestämt som tv-spel. Anledningen till att jag skriver det här inlägget är att jag står inför ett dilemma. Som bekant är jag väldigt förtjust i klubbor och puckar i tv-spelsform (då jag dessutom är en gammal hockeyspelare) och har sedan länge hållt mig till EA´s sportserie men nu börjar jag bli osäker på vilket spel jag egentligen borde införskaffa det här året.

Jag diskuterade hurivida vilken av årets upplagor som egentligen är bäst med Tommy Rydling över msn igår och fick ett par saker att tänka på. Jag har faktiskt inte spelat ett spel i Segas 2K-serie sedan Dreamcast fortfarande var i livet och ansåg då att serien hade potential men egentligen aldrig var i närheten av EA´s motsvarighet. Men Tommy hävdar att NHL 2K9 ska vara en riktig höjdare och erbjuda ett par saker som NHL 09 är klart sämre på. Jag har dessutom spelat både 2K9 och 09 i demoversion och fick lite blandade känslor efter mina spelsessioner. Jag tänkte förklara vad jag menar.

Enhandsfattningen i NHL 09 är en av nyheterna i årets upplaga.
Enhandsfattningen i NHL 09 är en av nyheterna i årets upplaga.

Så vad är skillnaderna och vad talar för respektive emot spelen? Till att börja med så beter sig målvakterna mer verklighetstroget i 2K9. Inte det där fula glidandet som kännetecknar målisarna i 09. Dessvärre är spelaranimationerna när man lyckas göra mål rent av pinsamma i 2K9. De ser ut som stelopererade tråknissar. På den punkten är NHL 09 överlägset. Det som däremot talar för 2K9 är puckfysiken. Det kan låta som en löjlig detalj men faktum är att det tillför en del till spelet och jag störde mig direkt på hur onaturligt pucken i NHL 09 rörde sig efter att återgått till det demot.

Något som EA alltid varit vassare på i förhållande till sina konkurrenter är inramningen. Så även denna gång. Kommentatorerna är bättre, kamerasvepningarna coolare, publiken låter som publik ska låta och allt andas hockey. Även om 2K9 har lyckats skapligt på den här punkten så finns det detaljer där det blir rejält omsprunget av sin motståndare. Men det är inte det viktigaste. Det som är mest relevant när det gäller hockeyspel (och typ alla andra spel också) är styrningen och kontrollen.

För ett par år sedan ”uppfann” EA det nya styrsättet skill-stick vilket egentligen bara var ett sätt att byta ut klubbans rörelser från knappar till analogspak. Vicka spaken sidleds för att dribbla eller dra spaken bakåt och framåt för att skjuta slagskott tex. Sega var inte sena med att efterapa konceptet då det gav konkurrenten en mer realistisk känsla. Resultatet är en hybrid bestående av både knappar och styrspak. Något som funkar hyffsat även om jag anser att EA´s alternativ är mycket bättre.

I vilket fall. Det har tillkommit ett par finesser i årets upplaga av skill-stick som på förhand sas tillföra mer djup i försvarspelet. Det är förvisso sant men det finns fortfarande stora brister på hur man försvarar sig i 09.  Jag gillar att man numera kan lyfta klubban på sina motståndare samt svepa sin egen klubba efter isen får att slå pucken fri. Men faktum kvarstår. Det är fortfarande på tok för svårt att stjäla pucken från sina motståndare i NHL 09. Känslan här är att 2K9 fungerar klart bättre. Det är lättare att haka och skära av passningsvägar vilket ger större realism och det hela känns mer strategiskt. Ur den aspekten är 2K9 en klar vinnare. 

Tekningarna är klart bäst i NHL 2K9.
Tekningarna är klart bäst i NHL 2K9.

Men det finns ändå en sak som får mig att i slutändan sukta lite extra efter NHL 09. Visst, det är antagligen rätt skoj att se hur slutspelsskägget växer och det kommer förmodligen vara småroligt att manövrera ismaskinen i NHL 2K9 men det som avgör det hela till EA´s förmån är det nya spelläget kallat ”Be a Pro”. Man får faktiskt testa på det redan i demot men det lär vara med tre polare till i soffan eller kanske ännu hellre, fyra polare över live, som det nya spelläget kommer att göra sig bäst. Det går helt enkelt ut på att man endast styr en spelare var. Det låter kanske inte speciellt anmärkningsvärt men tanken på att bilda ett femmanna lag och ta sig igenom ett helt ligaspel låter helt fantastiskt i mina öron.

Uppdatering: NHL 2K9 erbjuder faktiskt ett liknande onlineläge där man kan skapa lag och styra var sin spelare från upp till 12 olika konsoler. Precis som i NHL 09 (vilket i slutändan i och för sig inte ändrar mitt beslut men ändå).

Så där har ni det. Faktum är att jag bestämde mig genom att skriva den här texten. Min tvekan inför vilket spel jag skulle köpa är faktiskt som bortblåst och mitt val faller återigen på EA och NHL-serien. Även i år alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.