Sattyg

Jag har tidigare läst Vätten och Vad gör dina barn när du sover? av Mikael Strömberg. Två riktigt bra och läsvärda skräckromaner. Sattyg, Strömbergs senaste bok, riktar sig till en ny målgrupp och är istället en barn- och ungdomsbok. Något som först gjorde mig aningen besviken. Samtidigt var jag också nyfiken. Strömbergs tidigare böcker har trots allt varit rätt så makabra och slafsiga historier, klarar han av att ta sig an en helt ny målgrupp läsare?

Jo då, Mikael Strömberg träffar rätt med Sattyg. Det är i mitt tycke en lagom läskig berättelse och jag är övertygad om att det här är en perfekt bok för barn och ungdomar i åldrarna nio och uppåt, men kan säkerligen tilltala vuxna också. För i ärlighetens namn tycker jag som gammal härdad splattergubbe att det var riktigt underhållande läsning.

Boken handlar om syskonen Sanna och Minna som tillsammans med sin pappa ärver en stuga efter en avlägsen släkting. Men allt står inte rätt till på den lilla ön Martungan. Människorna beter sig underligt och snart börjar oförklarliga saker hända. De får ovälkomna besök på nätterna och en av grannarna verkar bära på en mystisk hemlighet.

Jag kommer definitivt låta min snart tio år fyllda son sätta tänderna i boken. Språket, tempot och längden bör lämpa sig väl för barn och ungdomar som gärna läser lite läbbigare grejer. Sattyg är den första delen i en serie kallad Martungan och jag kan se framför mig hur det mycket väl kan bli en uppskattad långkörare.

Titel: Sattyg
Författare: Mikael Strömberg
Genre: Ungdomsskräckis
Utgiven av: Andra världar
Utgivningsår: 2016
Inköpsställen: Adlibris och Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.