Malik Han

Malik-HanJag läser sällan fantasy nu för tiden. Vad det har att göra med vet jag inte riktigt för egentligen älskar jag magin, världarna och de intressanta skildringarna av karaktärer och folkslag de brukar innehålla. Kanske beror det på att det känns för mastigt att ta sig an det omfångsrika berättandet som verken i genren oftast är kända för.

Nu är Henrik Larssons novell Malik Han snarare motsatsen. Den är 21 sidor kort och långt ifrån så omfattande och informationsrik som jag är van vid. Novellen handlar om en utvald krigare vid namn Renia Alim som fått uppdraget att besegra barbarkrigarnas hövding. Han sägs vara oövervinnelig men Renia och hennes medhjälpare Qar har en plan för att stoppa barbarernas plundrande och utmanövrera ledaren.

Det är pang på rödbetan från första sidan och jag sveps med i historien. Jag gillar hur det finns en mystik kring den kvinnliga protagonisten, men likaså medhjälparen och den skräckinjagande Malik Han. Vilka är dem egentligen? Jag vill veta mer om alla inblandade men ändå inte. Det är trevligt att inte bli skriven på näsan. Larsson lockar in mig i hans värld och skriver med ett driv och med bra pondus utan att gå in på onödiga detaljer. Han behärskar det korta formatet och bevisar att fantasy inte måste vara tung och omfattande för att fungera.

Det här är femte delen i Larssons e-novellserie om Livgård och det går finfint att läsa den fristående som jag har gjort men ett sug efter att läsa resten har definitivt infunnit sig.

Titel: Malik Han
Författare: Henrik Larsson
Utgiven på: Mix Förlag
År: 2015
Inköpsställen: Adlibris och Bokus
Henrik Larssons hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.