Skymningssång

omslag_skymningssangMed sina 17 noveller fördelat på 167 sidor är Patrik Centerwalls Skymningssång en spretig men naggande god samling korta berättelser. De är ofta underliga och bisarra. Karaktärerna hamnar ständigt i situationer spetsade med oförklarliga händelser och ting. Ibland är det av dystopiskt snitt, andra gånger finns det inslag av urban fantasy och weird fiction. Ja, det är fantastik kort och gott.

Särskilt mycket gillade jag novellen om reinkarnationsmyndigheten, en intressant what if-berättelse om vad som skulle kunna hända om reinkarnation vore möjlig, om klyftor i samhället och vinstdrivande institutioner. Titelnovellen Skymningssång är också den en av favoriterna, om en sångerska som besitter oanade krafter, samma kvinna dyker dessutom upp i en novell senare i samlingen som en fiffig återanknytning. Men många av Centerwalls historier är riktigt bra. Gustaf Frödings hemliga liv är en kul idé, kryddad med en skvätt folktro, och Intervjun, där själva intervjuobjektet är en livs levande drake, är också det en fyndig historia.

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och är uppriktigt imponerad av Centerwalls uppfinningsrikedom. Skymningssång kokar över av det ena tankeexperimentet efter det andra och samlingen uppvisar en fantastisk bredd. Det blir aldrig förutsägbart eller enahanda. Att författaren har ett fantasifullt sinne, den saken är klar, och jag återbesöker mer än gärna hans världar i framtiden.

Tips! Just nu kan du köpa e-versionen av Skymningssång för en futtig tia via förlagets hemsida tillsammans med andra titlar i fantastik-genren.

Titel: Skymningssång
Författare: Patrik Centerwall
Genre: Science fiction, fantasy, skräck
Utgiven av: Undrentide
År: 2013
Inköpsställen: Adlibris och Bokus
Patrik Centerwalls hemsida

2 reaktioner på ”Skymningssång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.