Better Call Saul

bettercallsaul

När det började pratas om en spin-off med den sliskige advokaten Saul Goodman i huvudrollen vred jag mig i obehag. En prolog dessutom, med en av de mest ointressanta karaktärerna från serien. En comic-relief utan något som helst djup. Varför inte låta fantastiska Breaking Bad bara få vila i fred?

När vi möter Saul Goodman igen är det innan blå metaamfetamin, innan Walter Whites och Jesse Pinkmans bravader, här är han ingen skurk och kallas Jimmy McGill. Hans kontor återfinns i en minimal skrubb, han jobbar extra för advokatsamfundet med minimal inkomst, och får bara hopplösa fall på halsen. En misslyckad figur minst sagt.

Jag var som sagt skeptisk. Breaking Bad är ett av mina största tv-ögonblick någonsin, om inte till och med det största. Nu har jag sett de två första avsnitten. Stämningen finns där. Känslan som präglade Breaking Bad är närvarande. Det lugna, nästan sävliga tempot, och en alltid bakomliggande svärta. En föraning om att allt kommer gå åt helvete. Att McGill är på väg ner i ett mörkt svart hål. Det pratades länge om att avsnitten skulle klocka in på en halvtimme och vara helt annorlunda sin storebror. Men det är tydligt att Vince Gilligan och de andra ändrade sig någonstans på vägen.

Mycket påminner som sagt om succéserien. Jimmy McGill är måhända ingen Walter White men det finns märkbara liknelser. Det moraliska förfall som präglade Walter White anas redan efter två avsnitt vad beträffar McGill. Brottets bana är snart den enda utvägen då allt annat ständigt skiter sig för advokaten. Dessutom sparas det inte på vinkar till Breaking Bad och cameos finns det i överflöd. Sen är den snygg också. Det hela är utsökt filmat, med finfint skådespeleri från Bob Odenkirk och alla inblandade.

Jag är omvänd. Det här är inte den Saul Goodman som vi känner sen tidigare. Det här är en karaktär som har mycket att ge och med många lager. De två första avsnitten är starka, säkerligen i samma klass som Breaking Bads första avsnitt, men håller det hela vägen? Jag är beredd att ta reda på det.

Nya avsnitt med Better Call Saul släpps på Netflix varje tisdag.

3 reaktioner på ”Better Call Saul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.