Keita Takahashi = Fjant

Keita Takahashi är en fjant. Jag tycker det, helt ärligt. För er som inte vet vem jag pratar om är det mannen bakom den framgångsrika bollrullande Katamari-serien jag gett denna inte allt för smickrande etikett. Numera också mannen som ständigt ger oss lite sådär lagom IQ-befriade uttalanden då och då. I alla fall enligt mig. Det senaste han spottade ur sig var en pik till Nintendo´s rörelsekänsliga styrdon. Där gnäller han om hur Nintendo fokuserar alldeles för mycket på kontrollen till sin kommande maskin och att han minsann inte kommer att utveckla några spel till en sådan nischad konsol. Inget fel med det. Revolution kommer säkerligen kräva en hel del av utvecklarna för att spelen ska komma till sin rätt med den udda styrningen men att just Takahashi slänger ur sig detta är en aning märkligt då han är väldigt duktig på att ifrågasätta spelbranchen för dess brist på innovativa idéer. Man kan därför fråga sig hur han tänker när han kritiserar Nintendo och deras kontroll. För är det nåt kontrollen är så är det utan tvekan innovativ. Men det duger uppenbarligen inte åt Keita Takahashi. Man kan undra vad som krävs för att göra denne man nöjd?

Efter att ha läst Reset´s intervju som publicerades för några nummer sedan med Katamari-skaparen så blir jag mer och mer irriterad på hur han kritiserar olika spelstudios för deras bristfälliga försök att förnya spelvärlden. I intervjun kan man bland annat läsa hur han gladeligen ger en känga eller två till de spelskapare som producerar trista uppföljare. Har människan ingen självinsikt eller vad är det frågan om? För är det inte så att det enda spel han har snickrat ihop efter sin bejublade debut just är en av dessa trista uppföljare? Eller om man nu ens kan kalla det en uppföljare förresten. We Love Katamari är snarare en uppgraderad version av originalet utan en antydan till det nytänkandet eller de nyskapande idéer han så gärna förespråkar så fort tillfälle ges. Där kan man snacka om dubbelmoral.

Sedan börjar man också undra vart detta stora inflytande kommit ifrån? Efter ett originellt spel och en minst sagt upprepande uppföljare så är jag inte ett dugg imponerad över alla dessa motsägelsefulla uttalande som människan ständigt slänger ur sig. Det bör ingen vara för övrigt. Men eftersom spelpressen ständigt hyllar Takahashi som ett nyskapande geni så verkar jag nästintill ensam om detta ställningstagande. Takahashi har mycket att bevisa innan jag kan börja ta honom på allvar. Hans nästa projekt bör vara något utöver det vanliga för att min respekt för denne man ska vara helt återställd. Ett överdrivet ultimatum kan tyckas men med tanke på hans i många fall nedlåtande attityd till all världens spelutvecklare är det inte mer än rätt att mina krav ska vara skyhöga på hans nästa skapelse.

Detta är inte meningen att vara ett personligt riktat hatbrev på något sätt även om mina ord mot Takahashi kan anses som hårda. Jag gillade Katamari Damacy och spelet gav mig flera roande timmar i soffan. Däremot blev jag inte lika kissnödigt exalterad som många andra verkar ha blivit. Katamari Damacy var en frisk fläkt i spelsammanhang men min session med spelet var inte speciellt långlivad utan stannade på en eftermiddag, alltså så lång tid det tog att klara äventyret. Inget ont om hans spel med andra ord. Det som istället gör mig irriterad är hans sätt att agera i media. Något som ni har förstått efter att ha läst denna text.

Uppdatering: Som ett litet roligt sammanträffande är det tydligen inte bara jag som känner för att skriva av mig om Takahashi´s klumpiga uttalanden. Nu har Games First’s Aaron Stanton också yttrat sig om detta faktum (och säkerligen massvis med andra men ändå).

4 reaktioner på ”Keita Takahashi = Fjant

  1. Tja, jag är lite kluven. Visst var Katamari Damashi ett kul spel (med årets bästa soundtrack) men kanske inte så fantastiskt som lät påskinas. Får man tro den officiella versionen producerades ju uppföljarna mot hans vilja. I slutändan är det dock ändå ganska starkt att helt lämna spelbranschen nu när han verkligen gjort succé. Om det inte bara är för att han har slut på idéer. I vilket fall är det få förunnat att faktiskt sluta när de ligger på topp.

  2. Shadowmorn: Skulle ju trots allt varit väldigt intressant att få se fler spel från denne självgode herre. Jag hade gärna sett att han ändå fortsatte att producera unika spelupplevelser. Om han hade mäktat med det vill säga. Det ryktades ju för övrigt om att han inte med all säkerlighet skulle lämna spelbranchen helt och hållet. Vi får väl se…

    Lictor: Även om We Love Katamari faktiskt producerades mot hans vilja som han själv påstår så var det trots allt han som höll i taktpinnen under produktionen. Jag tycker ändå man kunde begära mer av det spelet med tanke på vad han hela tiden förespråkar när det gäller nyskapande spelelement osv.

  3. alltså.. Katamari Damacy var fantastiskt för att ingen gjort det förut. Hela grejen hade en helt egen atmosfär och ja ioförsej var allt kanske bara helt upphypat. Men varför inte? Varför inte hylla något litet?

    Sen det där med att han gjorde en uppföljare (fast han inte gillar dem) så var det ju faktiskt så att han inte hade något val. Hans chef sa att det skulle göras en uppföljare (= pengar) oavsett om Keita ville det eller ej. Så det är klart att han var med på det (annars skulle det ha blivit nån slags julspel eller nåt), så han hjälpte till med we love katamari ochså (han ville ju inte kasta sin katamariprins åt grisarna). Sen har det kommit en PSP uppföljare ochså, vilket Keita Takahashi inte ens var med och utvecklade något alls på.

    Annars med små random uttalanden tycker jag bara att han är rätt skön. Det gör väl ingenting om han spottar på spelmarknaden lite grann, den är ju rätt ful ibland. Det är inte direkt som om den kommer att störta för det, det behövs snarare folk som han för att extremifrågasätta saker, svänga lite på gränserna, så att saker kan förändras. Sen det han har sagt om wii’s kontroll har han ju en poäng i, att man inte ska tycka allt är så jävla bra för att man gjort en kool kontroll altså. Men däremot tror jag inte på honom att wii kommer att bli tråkigt, nintendo kommer nog på några koola grejer. Takahashi själv kanske ändrar sig och kommer på något nytt till wii nåndag, då kommer jag att bli glad och jag kommer inte stå och säga ’vavare jag sa’ iallafall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.