Efter stormen

efterstormenomslagfullMix förlag har med ”Efter stormen” skapat en riktigt intressant premiss. En naturkatastrof drabbar Sverige och stormen ”Daisy” angriper Oskarshamn. Men det är inte förödelsen stormen skapar som är det värsta, det som inte får hända händer, stadens kärnkraftverk skadas allvarligt och härdsmältan är ett faktum. I samlingsvolymen ”Efter stormen” samsas tre kortromaner, och lika många noveller, som alla behandlar den fiktiva katastrofen från olika infallsvinklar.

I ”Om du behöver mig” av Solja Krapu återförenas två systrar som levt sina liv på olika håll. Det blir inget kärt återseende och systrarnas olikheter och gamla groll blossar upp så fort de träffas igen. När de dessutom måste ta sig igenom en katastrof tillsammans sätts deras redan frostiga relation verkligen på prov. Det är en berättelse om olikhet, släktbandets förbannelse och förståelse. Krapu lyckas både beröra och göra mig obekväm som läsare med detta familjedrama.

Den andra historien, ”Den mörka fläcken” av Johan Ring, är i mitt tycke den starkaste bland de tre. Gripande, tragisk och brutal, om en våldsam före detta pojkvän som i samband med att stormen utbryter bestämmer sig för att uppsöka sin ex-flickvän och son för ”att ställa saker och ting till rätta”. Behöver jag nämna att det inte går riktigt som han har tänkt sig? Jag mådde verkligen dåligt av Rings fruktansvärda skildring av en oerhört trasig människa. Jag har läst en bunt skräcknoveller av denne författare tidigare men det här är det mest fängslande jag upplevt av Johan hittills.

Caroline L. Jensen har jag också stött på tidigare. Hon ligger bland annat bakom en mängd riktigt ruggiga noveller som jag verkligen uppskattat. I ”Slukhål” är det inte alla som flyr fältet när härdsmältan infinner sig, några olika grupperingar bestämmer sig för att stanna kvar. Vi har bonden Albin som vägrar att lämna sina kossor men också Sara som leder en religiös sekt och istället omfamnar ”domedagen” som komma skall. Det är ett intressant koncept som ger ett litet annorlunda perspektiv på händelsen, och tokiga sekter är alltid lockande att läsa om. Jensen gör ett bra jobb med att skildra ledaren Saras galenskaper och ”Slukhål” avrundar samlingen på ett bra sätt.

Sammantaget är ”Efter stormen” en mycket läsvärd bok där alla berättelser håller hög klass, men det är också ett väldigt spännande projekt. Mix förlag lovar dessutom att temat ska återkomma till hösten och absolut inte mig emot. Ta även en titt på kortfilmen här nedan som är en del av satsningen.

Läs mer om ”Efter stormen” här.

4 reaktioner på ”Efter stormen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.