Dubbelt upp i skräckantologier

ABCsofDeath_022513_1600

Det är inne med antologier just nu. Åtminstone i skräckgenren. Eftersom jag är lika svag för indierullar som för skräck så gillar jag trenden skarpt och jag har spanat in två av de mer omtalade under senare år, V/H/S och The ABCs of Death.

V/H/S
Överraskande bra. Jag gillar att det finns en kontext till varför filmen består av massa kortfilmer. Synd att själva handlingen i ”huvudfilmen” är sämre än kortfilmerna. Jag hade gärna sett att den hållit lika hög klass som resten. Den känns lite uddlös och förutsägbar. Jag är för övrigt en sucker för found footage, om det görs på rätt sätt. I V/H/S görs det oftast på rätt sätt. Med små medel och för det mesta med riktigt hyggligt skådespeleri känns det trovärdigt och stundtals riktigt obehagligt. Uppföljaren V/H/S/2 släpptes tidigare i år.

The ABCs of Death
26 stycken kortfilmer, alla baserade på en bokstav i alfabetet. Det är premissen för The ABCs of Death. Som väntat bjuds det på en salig blandning, och det är minst sagt ojämnt. Ibland känns det överdrivet amatörmässigt medan några av filmerna är riktigt bra. En del är bara tråkiga, vissa löjliga och ett gäng är helt urflippade. Avslutande ”Z is for Zetsumetsu” och ”F is for fart” är bra exempel på det sistnämnda. Helt sjuka. Allt som allt är det på tok för få berättelser som sticker ut, och gör The ABCs of Death visserligen sevärd, men inte mer än så. Uppföljare kommer 2014.

Vi avslutar det hela med ett heltäckande skräcktest – V/H/S vs The ABCs of Death!

Läskighetsgrad: Den kanske viktigaste beståndsdelen i en skräckis. V/H/S är i vilket fall den överlägset mest läskiga av de två. The ABCs of Death är mest tramsig.

Mängden blod och gore: Skräckfilmer MÅSTE innehålla blod. Vill man se blod i första hand är det ABCs of Death man ska vända sig till. Aningen orättvist kanske med tanke på att den består av så många filmer. Men hur som helst, här finns det blodskvätt och slafsighet så det räcker och blir över.

Upplägg: Även om The ABCs of Death har ett kul koncept så är V/H/S solkar vinnare även här. Allt hänger ihop på ett bättre sätt både handlingsmässigt och kontextmässigt.

Antalet tuttar, snippor och snoppar: The ABCs of Death tar hem förstapriset här. Om det nu är något man anser kan vara viktigt. V/H/S sparar visserligen inte heller på krutet när det gäller den biten. Om man förfäras över att se könsorgan på film bör man hålla sig borta ifrån båda två.

Kvalité: V/H/S känns mest genomtänkt och välgjord. Trots mockumentary-stilen, som kan uppfattas billig, är det ett gediget och fint hantverk rakt igenom. Inga av kortfilmerna är direkt dåliga, utan alla håller en bra nivå.

Slutställning:
1. V/H/S – 3
2. The ABCs of Death – 2

En knapp men i slutändan väldigt rättvis seger för V/H/S. Den bästa filmen av de båda innehåller också mest relevanta element för att utgöra en riktigt bra skräckfilm.

Sugen på lite antologiskräck? V/H/S och The ABCs of Death finns båda två på amerikanska Netflix!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.