Ännu en sån däringa topplista

Eftersom jag är en man utan fri vilja som gör allt man säger åt mig (i det här fallet är det Xboxflickan som befaller massa grejs) nappar jag på idén med att lista mina tio favvospel någonsin.

10. The Neverhood
Leranimerat peka och klicka-äventyr med mer charm än alla sackboys och LocoRocos tillsammans.

9. Super Mario Galaxy
Rörmokarfarbrorns bästa 3D-plattformsskuttande hittills.

8. Outcast
Det mest episka jag upplevt på en plastskiva trots att det idag lider av en något föråldrad inramning.

7. Ico
En sagoberättelse som trots sin enkelhet känns både storslaget och magiskt.

6. Metroid Prime
Ett estetiskt mästerverk där högteknologisk 3D i förstaperson möter klassisk utforskarglädje.

5. Super Mario World
Plattformshoppande som den ska vara. Varierad, precis och utmanande i den fagraste pixelkostymen man kan tänka sig.

4. The Legend of Zelda: The Wind Waker
Till utseendet en tidlös klassiker som kommer överleva sina eftergångare och erbjuder fortfarande ett par av seriens allra vassaste ”dungeons”.

3. Braid
Spelet som är så genialt att jag känner mig dum men samtidigt smart.

2. Super Metroid
En suggestiv sci-fi-saga som än idag klår allt annat både stämningsmässigt och designmässigt.

1. The Legend of Zelda: A Link to the Past
A Link to the Past åldras på samma sätt som ett fint årgångsvin. Det framstår bara mer och mer för varje år som passerar, som den mest tidlösa och välsmakande äventyrsupplevelsen någonsin.

8 reaktioner på ”Ännu en sån däringa topplista

 1. Som jag sa igår, otippat att Outcast skulle hamna så långt ner på din lista.

  Har inte lyckats sätta ihop min egna lista än. Även om vi delar första platsen 🙂

 2. Det märks lite på listorna vilka som växt om med konsol och vilka som inte gjort det när retroklassikerna börjar listas 🙂 Själv var jag ju PC-nörd länge.

 3. @Sebastian Nä, listan är så här i efterhand rätt tråkig med få överraskningar men samtidigt är det här verkligen mina absoluta favoriter nio dagar av tio, även om de byter plats titt som tätt.

  @Linus Outcast är fortfarande magiskt men lider av ett par uppenbara skönhetsfläckar som håller det nere.

  @EmmyZ Ja, iofs är jag väldigt svag för peka och klicka-äventyr och svalde verkligen allt med hull och hår när genren var som störst. Men Nintendo har betytt mycket för mig, inget snack om saken.

  Det är supersvårt att bara hålla sig till tio spel. Jag valde verkligen bort minst lika många spel till som jag tycker är suveräna.

  Bubblare: The Dig, Portal, The Curse of Monkey Island, Mega Man 2, Sonic 2, Metroid Fusion, Mass Effect, Grim Fandango, Castlevania: SOTN, Yoshi’s Island, Half-Life 2, Metal Gear Solid, Super Mario Bros 3, Zelda: Twilight Princess och ett gäng till. 😛

 4. Du har en grymt skön spelsmak tycker jag. Väldigt mycket Nintendo. Om jag skulle göra en lista skulle det nog vara mest Nintendo med där också för Nintendo rockar fett tycker jag.

 5. Kul att The Neverhood är med. Det är också ett av mina favoritspel. Det var faktiskt min farmor som fick mig att fastna för Neverhhod. Farmor hade en demo som följde med någon datortidning hon prenumererade på, och jag fastnade för spelet direkt.
  Jag önskade mig sedan spelet i födelsedagspresent, och jag tror farmor blev tvungen att köpa spelet från någon utländsk sida för att få tag i det. Och på den tiden (1998) var det väl inte lika vanligt med internethandel.

  Förresten, jag satt faktiskt fast på samma ställe i The Neverhood i hela fem år. Det var när jag upptäckte GameFaqs som jag till slut lyckades ta mig vidare. Ah, vilka minnen! Jag borde ta och installera The Neverhood och köra igenom det en gång till. Jag tror det var sex år sedan senast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.