Enkla knep för given Nintendo Switch-succé

Okej, jag är exalterad över Nintendo Switch. Det framgår ganska tydligt i min förra bloggtext.

Men efter konsolens korta treminuters-framträdande finns det fortfarande mycket att spekulera om. Självklara saker som batteritid, specifikationer och spelutbud, men också maskinens övriga funktioner. Tills vi får reda på mer om enheten tänker jag fortsätta att ha överdrivna förhoppningar på att det här är den perfekta drömmaskinen från Nintendo.

Nu är maskinen avtäckt i alla fall och de flesta verkar vara positivt inställda. Men för att Switch ska sälja som smör i solsken krävs mer än ett bra koncept. Här är några punkter som kan ta Nintendo Switch från potentiell höjdare till en given succé.


newmiiverse

Online. Nintendo spottade visserligen upp sig vad gäller onlinebiten med Wii U men är fortfarande hopplöst efter konkurrensen. Den här gången håller jag tummarna för ett ordentligt användarkonto som inte endast är kopplat till enheten. Voice chat ska såklart finnas implementerat i gränssnittet och butiken för digitala nedladdningar behöver fräschas upp.

Den sociala hubben för Wii U, kallad Miiverse, var en kul idé, likaså streetpass-funktionen på 3DS. Kan Nintendo få ihop alla dessa komponenter så att det känns intuitivt och lättöverskådligt finns det hopp om en riktigt bra onlineplattform den här gången.


wii-u-virtual-console

Virtual Console on demand. Det är dags att Nintendo kikar lite på konkurrensen och gör sin egen version av Playstation Plus och Games with Gold. Jag tänker mig en prenumerationstjänst där jag får tillgång till tre eller fler klassiska Nintendo-spel varje månad för en billig peng.

Kompatibla retrokonsoler som går att simulera på Switch bör vara NES, SNES, GB, GBA, N64 och GC. Eventuellt Wii också om Joy-con-kontrollerna visar sig vara rörelsekänsliga. Jag har svårt att tro att de kommer undan med att sälja sina VC-spel styckvis ännu en gång. Tidigare osläppta VC-spel som Super Mario Sunshine, F-Zero GX, Mario Kart: Double Dash, Super Smash Bros. Melee och Luigi’s Mansion uppblandat med klassiska VC-titlar. Åtminstone på pappret ett klockrent drag som varken kostar Nintendo dyra licenspengar eller stora ansträngningar.


nintendo-switch-shot-06

Nya tredjepartsspel. Min största farhåga kring tredjepartsstödet är att vi, precis som i fallet med Wii U, bara får gamla portningar till konsolen. Exklusiva Wii U-spel i stil med Bayonetta 2 och ZombiU lär behövas. Med uppvisandet av Skyrim och NBA 2K17 får jag samma vibbar som jag fick när Wii U lanserades med spel som Batman: Arkham City, Deus Ex: Human Revolution och Mass Effect 3. Jättebra titlar allihop, men likväl gamla spel.

Här krävs det att Nintendo hostar upp kosing för ett gäng exklusiva spel. Ryktena om att de har gjort just det med nya Beyond Good & Evil lovar gott men det behövs fler liknande exklusiviteter. Någonting nära konsollanseringen och allra helst i samband med konsolsläpp. Potentiella kandidater baserat på tidigare samarbeten är något från Platinum, Ubisoft, Team Ninja, Tecmo Koei, Namco Bandai eller Sega.


metroid2dfanart

Metroid. En hel konsolgeneration har passerat utan ett ordentligt Metroid-spel (och nej, jag räknar inte in Federation Force). Nu är det hög tid för Samus Aran att göra bejublad comeback. Retro Studios har med Donkey Kong-spelen visat att de bemästrar sidoscrollande HD-spel, och även om jag inte tackar nej till en ny del i Prime-sagan, vore det intressant med ett nyutvecklat högupplöst 2D-spel i serien till Nintendo Switch. På Wii U vimlar det av dem (New Super Mario Bros. U, Yoshi’s Wolly World, Donkey Kong: Tropical Freeze med flera).

Dessutom har redan Nintendo visat upp flera storslagna AAA-titlar i form av Skyrim och Zelda i revealtrailern. Det borde därför vara smart att komplettera utbudet med åtminstone ett enklare tvådimensionellt plattformsspel till konsolen. Metroid borde i så fall stå högst upp på listan med tanke på att det aldrig varit en kassako för Nintendo. Det lär inte kräva samma resurser och utvecklingskostnad som en ny del i Prime-serien. Ett nytt 2D-Metroid är därför en no-brainer för Nintendo Switch om du frågar mig.


Bonus: Tre smarta spelkoncept för Nintendo Switch

Nintendo Kart. Mario Kart fast med alla kända Nintendo-karaktärer. Kirby, Link, Samus, Pikachu och så vidare. En racing-version av Super Smash Bros helt enkelt.

Skylanders: Amiboo Edition. Activision och Nintendo samarbetar för en ny version av Skylanders med Nintendo-figurer som utspelar sig i kända Nintendo-världar. En garanterad storsäljare både vad gäller antal sålda spel och plastfigurer.

Pokémon MMO. Alternativt ett fullskaligt spel i huvudserien. Hur länge har inte det varit efterfrågat? Fast i ärlighetens namn så vore vad som helst med Pokémon en självklarhet nu när Pokémon Go-begäret börjar svalna.

Mina tankar om Nintendo Switch

nintendoswitch_hardware-0-0

Det är sällan jag skriver om spel här numera men jag bara måste kommentera det stora konsolavslöjandet från igår. NX is no more. Nintendos nya maskin är officiellt döpt till Nintendo Switch. Alla rykten visade sig vara sanna. Precis som det har spekulerats om är det en hybridkonsol det rör sig om. Den kommer alltså vara både bärbar och stationär.

Så hur fungerar detta då? Jo, den portabla delen sätter du i en docka när du vill spela framför tv:n. Kontrolldelarna som sitter på sidan plockar du av och och sätter ihop för att spela med. På samma sätt, fast tvärtom, används kontrollerna för den bärbara enheten. Låter det krångligt? Det är det inte. Kolla på förhandstrailern nedan för att få klarhet i hur det går till på ett pedagogiskt sätt.

Med Switch återgår Nintendo till klassiska kassetter i stil med de som sitter i 3DS. Hur det ligger till med maskinens prestanda har Nintendo i vanlig ordning varit mer hemlighetsfulla med. Det vi vet är att det sitter ett specialtillverkat Tegra-chip från Nvidia i konsolen. Med det lilla vi sett från spelen som hittills visats upp i åtanke ser det ut som att den ligger någonstans mellan Wii U och PS4/Xbox One prestandamässigt. Imponerande för att vara en portabel konsol, och mindre imponerande för att vara en stationär. Jag kan ha fel, men jag tror det är en gissning som inte ligger långt ifrån sanningen.


Bra skit med Nintendo Switch

Hybrid. En konsol som klarar både portabelt och stationärt spelbibliotek borde innebära fler förstapartsspel från Nintendo. Även om prislappen blir relativt hög räcker det med en konsol i fortsättningen för att njuta av allt Nintendo har att erbjuda.
Storslagna bärbara spel. Skyrim och Zelda på bussen. Wow. PS Vita har fått ett gäng traditionellt sett stationära spelupplevelser i bärbart format med hyfsad grafik men det här är ändå ett rejält snäpp upp.
Multiplayer. Med de medföljande minikontrollerna och det inbyggda stället är maskinen multiplayer-redo direkt vid köp. Supersmart! Perfekt att släpa med sig till sommarstugan eller spelträffar.
Mario Switch. Det nya Super Mario-spelet som visades upp påminner om klassiska 3D-Mario-spel i stil med Mario 64 och Galaxy. Det är en VÄLDIGT bra sak.


Orosmoln med Nintendo Switch

3DS. I ett uttalande av Nintendo avslöjas det att 3DS inte är död trots Switch-utannonseringen. Det här kan i så fall innebära att Nintendo fortsätter lägga onödiga resurser på den visserligen trevliga, men föråldrade enheten.
Online. Nintendo har aldrig fått till onlinebiten på sina konsoler, kan vi förvänta oss en förbättring den här gången?
Prislappen. Vad kommer den kosta? Min gissning är minst 3000 spänn. Jag tror det är där smärtgränsen går för många. En PS4 ligger i den prisklassen idag. Om den är dyrare än så blir den svårsåld.
Tredjepartsstödet. Många utvecklare har redan utannonserats som partners med Switch men jag vill minnas att det var likadant med Wii U på förhand och vi vet ju hur bra stöd den fick.


Egna spekulationer

Rörelsekontroller. Kan de små avtagbara kontrollerna vara rörelsekänsliga? Jag har en känsla av att det kan vara så. I så fall kan vi räkna med ett gäng remastrade Wii-spel till konsolen. Inte mig emot om det rör sig om nya versioner av Metroid Prime-trilogin och Skyward Sword i läcker HD-skrud.
Touchskärm. Kommer det finnas en sådan? Jag tror att det kan vara korkat att inte förse en surfplattelik tingest med en sådan funktion. Det är vad alla förväntar sig av en portabel maskin nu för tiden. Jag tror den är försedd med touchskärm!


Slutsats och personlig reflektion

Jag är helt såld på konsolen och hybridkonceptet. Det finns så många fördelar med detta. En plattform, men med flera användningsområden. Återigen går Nintendo sin egen väg och även om det inte kommer vara ett kraftpaket finns det utrymme för en konsol av den här sorten. Det kommer bli ett bra komplement till PS4 och Xbox One, precis som Wii lyckades vara ett bra komplement till 360 och PS3. Något Wii U fullständigt misslyckades med. Efterföljaren Nintendo Switch verkar vara en genomtänkt konsol, med en stark och enkel grundidé. En vision som går ut på att sammanföra bärbart och stationärt spelande. För mig blir det köp dag ett. Punkt slut.

Lönehelg! Investera i ett gigantiskt spelpaket!

Kom och köp! Annonsera på en blogg, går det? Ja för fan! Nu säljer jag av allt gammalt som bara ligger och samlar damm. 10 konsoler och ett 50-tal spel.

Konsoler:
Xbox 360
Xbox (chippad med hårddisk)
Wii (chippad)
DS Lite (defekt)
Gameboy Advance SP
Gameboy
PS2 (chippad)
PSP
Mega Drive
Ouya

Spel:
Se länkad bild, lista kommer inom kort. Fler saker kan tillkomma.

Bra att veta:
DS:en är defekt. Startar om med jämna mellanrum. Händig kan säkert fixa. Det finns ytterligare en kontroll till Mega Drive. Wii saknas på bilden. Den vita varianten med en handkontroll och Wii Sports.

Alternativt:
Kan tänka mig att byta rubbet mot en Xbox One med ett gäng spel och tillbehör.

Pris:
Säljer allra helst allt på en gång. 4000:- för hela paketet. Snuskigt megabilligt! Nypris för allt, typ en miljard ju! Kan dela upp i mindre paket om ingen nappar på att köpa allt. Ge bud. Hämtas i Mariestad eller möter upp inom rimliga gränser. Säljes i befintligt skick. Allt är testkört och ska fungera.

Konsolpaket

Intresserad? Skicka ett mejl till farbroratlas@gmail.com!

Jag är med Chromecast

chromecastMed Telias play-utbud plus HBO och Netflix har jag känt mig relativt nöjd med streaminglösningen i vardagsrummet. I sovrummet har vi nöjt oss med Netflix via en av två Wii-enheter (den andra har äldste sonen lagt beslag på). Men jag kände nyligen att det var dags att pensionera Wii som streaming-grunka (den har inte ens hdmi) och införskaffa nåt annat. Valet föll till slut på en Google Chromecast.

Googles lilla hdmi-pinne bjuder knappast på några nydanande innovationer, Apple TV fungerar på samma sätt och det finns säkerligen en uppsjö av mackapärer som kan spegla skärminnehåll och appar till tv. Men inte för 310 spänn. Chromecast är extremt billig och enkel att använda. App-utbudet är fortfarande skralt men jag var främst ute efter speglingsfunktionen och tillsammans med min Nexus 7 fungerar det hur bra som helst. Kvalitén på det man strömmar känns kanske inte som knivskarp HD i 1080p-klassen men bilden är fullt acceptabel för min 32-tums sovrums-tv av LCD-slag. Netflix och andra appar som stödjer Chromecast ”på riktigt” strömmas däremot med riktigt fin kvalité.

Är du en Google-anhängare och letar efter en billig streaming-lösning till din tv kan jag med gott samvete säga att Chromecast är ett bra val.

https://www.youtube.com/watch?v=cKG5HDyTW8o

En portabel men stationär konsol

Playstation Vita TV är alltså Sonys nya superbilliga minikonsol som kan spela Vita, PSP och PS1-spel på din TV. Den kommer också vid ett senare skede kunna strömma PS4-innehåll till ytterligare en TV i hemmet. Spelkonsolen kommer kosta 10000 yen, vilket motsvarar ungefär 680 kronor, och lanseras i Japan 14 november i år.

Jag kommer med all sannolikhet lägga vantarna på denna mackapär men jag har fyra relevanta frågeställningar kring den kommande maskinen.

1. Varför inte förse kommande Playstation 4 med den här hårdvaran och samma funktioner istället?
2. Vilka indieutvecklare kommer att utveckla spel med touch-funktioner till Vita och missa kompabiliteten med PS Vita TV hädanefter?
3. Är alla billiga Android-konsoler (hej Ouya och Gamestick med flera) teh doomed nu?
4. Kommer den ens hit?

Surfplatta get!

ASUS-Google-Nexus-7-32GB-(2012)Det är alltid lite speciellt att packa upp ny teknik. Lukten av plast och metall, fingrandet och utforskandet av produkten. Igår anlände det nämligen ett paket och jag blev återigen som en liten exalterad snorunge på julafton. Som alltid. Jag har länge funderat på det där med surfplatta. Vad skulle den fylla för funktion i vårt hem? I ärlighetens namn tog det lång tid för mig att ens vänja mig vid tanken på att påhittet överhuvudtaget hade ett existensberättigande. Men efter att faktiskt ha bekantat mig ett gäng olika plattor, både hos kompisar och hemma, kändes det dags att ta steget fullt ut.

Jag ska först och främst erkänna att det här är min andra surfplatta. Förra sommaren så fick jag, generöst nog, en platta av företaget jag jobbar på  i sommarpresent. Den visade sig tyvärr vara rena skräpet. Tanken var givetvis jättefin från företagets sida men den franskutvecklade plastgrunkan (av okänt märke) dög inte till något, inte ens enkelt surfande.

Men nu var det dags att investera i aningen mer kapabla grejer. Det blev en Nexus 7 efter några dagars velande. Förra årets modell. Prisvärd (1590:-) och funktionell för mina ändamål, som först och främst innefattar surfande och e-bok-läsande. Och jag är efter en dags flitigt användande sjukt nöjd med min nya leksak. Jag kan för första gången uppskatta Android-gränssnittet, trots mina många år som IOS-frälst Apple-användare. På Nexus 7 flyter allt på fint och responsivt.

Nu har jag helt plötsligt det bästa av båda världar – en (fungerande den här gången) surfplatta med Android och en Iphone med IOS. Yay!