En titt på Swedish Zombie

Ur askan av Epok, som numera är ett imprint under flaggen Undrentide, reste sig nyligen Swedish Zombie. Ett förlag som hämtat sitt namn från en utmärkt, men numera nedlagd blogg. Bakom spakarna sitter Jonny Berg och Erik Horned. Förlaget ger ut skräck och mörk science fiction. Hittills har det blivit ett gäng e-noveller och de är i nuläget aktuella med antologin 13 svarta sagor. I höst kommer romanen Skönheten av Christian Johansson. Jag har tittat närmare på tre av Swedish Zombies novellsläpp.

Under hennes hud av Lova Lovén är en novell som fick mig att känna mig illa till mods, precis som det ska vara. Två systrar, där lillasystern Estelle är… ja, annorlunda. Jenny, den äldre systern börjar ana oråd. Vad är det som börjar hända med hennes syster? Kusligt och spännande med fin välavvägd känsla. En subtil och läckert berättad skräcknovell.

I Rent-A-Claus tar Johan Ring fenomenet tomteskräck till nya nivåer. Julen närmar sig för familjefadern Henrik. Med åren har det blivit svårare och svårare att hitta en tomte till julafton. Men några dagar innan jul råkar Henrik se en annons uppsatt av ett företag som, tro det eller ej, specialiserar sig på just tomteuthyrning. Men är det så vettigt att släppa in en främling i ens hus bara så där? Ruggig avslutning på denna som fick mig att rycka till. Påminn mig om att aldrig anlita ”ett tomteproffs” till julafton…

Pupillen, återigen en novell av Lova Lovén. Denna utforskar ett ovanligt perspektiv. Massören Anna är blind. Men med sin känsel och hörsel kan hon ta in mer än de flesta. När hon får besök av en högst ovanlig kund kommer hennes sinnen till användning, men kanske inte på bästa sätt. Lovén utnyttjar huvudpersonens oförmåga att se till något intressant. Det är en målande novell som tar mig in i karaktärerna på ett ovanligt sätt. En suggestiv och läskigt klaustrofobisk berättelse.

Novellerna och antologin 13 svarta sagor hittar du på Swedish Zombies hemsida.

1 reaktion på ”En titt på Swedish Zombie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.