Bokbloggsjerka: Årets läsplaner

jerka11Det var länge sedan jag hängde på en ”bokbloggsjerka” men eftersom jag lider av obotlig listmani och planeringsbegär så är jag tvungen att svara på veckans fråga om läsplaner.

Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du ska läsa och när?

Jag antecknar allt i ett dokument i det molnbaserade verktyget Evernote för att hålla koll på vad jag ska läsa. Först och främst har jag tre olika prioriteringsnivåer. Prio ett är alltid recensionsexemplaren jag fått hemskickade, de kommer alltid först. Prio två är böcker jag införskaffat som jag verkligen vill läsa inom kort och prio tre består av böcker jag har tänkt att läsa när prio två och ett är helt avverkade. Ibland byter givetvis böcker plats i prioriteringsnivå om jag råkar läsa en recension eller liknande som gör mig sugen på en lägre rankad bok.

Utöver det har jag en inköpslista över gamla och nya böcker jag har tänkt att köpa och likaså en lista med kommande böcker under året jag är intresserad av. Jag kompletterar med Goodreads för att dessutom visa upp för andra vad jag läser och vill läsa.

Först på tur just nu är ”Vad gör dina barn när du sover?” av Mikael Strömberg i ebok-format. Det är min kvällsbok då den kan läsas även när lyset är släckt i sovrummet. Får jag tid över på dagen läser jag i fysisk form ”Huset” av Jens Daniel Burman. Till och från jobbet lyssnar jag på podcastversionen av ”Drakhornet” med Oskar Källner som uppläsare och författare.

Min läsning är med andra ord planerad in i minsta detalj.

16 reaktioner på ”Bokbloggsjerka: Årets läsplaner

  1. Jag tror man skulle kunna kalla mig för listoman, jag älskar listor. Och jag älskar att planera min läsning lika mycket som jag älskar att planera en resa. Planeringen är liksom en del av läsningen 🙂

    Intressanta böcker du håller på med förresten. Huset har jag stående här och den ska väl läsas snarast. Oskar Källner gillar, men Drakhornet har jag inte läst.

  2. Raka motsatsen till mig alltså. Jag har böcker lite här och där hemma, på soffbordet, på soffan, på golvet, i köket osv osv. Ibland hittar jag några i bilen också. Och så läser jag dem huller om buller. Och märkligt nog upplever jag mig själv som ganska ordningssam. Utom när det gäller böcker. 🙂

  3. mycket strukturerat. är egentligen listmänniska, men när det gäller läsning vill jag vara ganska fri att läsa oväntade titlar som kommer i min väg. läsecirkelböckerna är däremot spikade

  4. Du är min raka motsats. Här är det bara lust och humör som styr och för ett par år sedan slutade jag t o m skriva upp alla bra boktips man får överallt. Listan var oändligt lång, så jag tryckte på radera och kände mig fri. 🙂

  5. Jag planerar inte min läsning utan jag läser det jag känner mig sugen på för stunden. Men jag måste säga att jag är verkligen imponerad av din planering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.