Europa Pandemus

Peter Westbergs Europa Pandemus är en i raden av svenska zombieromaner. Något som känns väldigt hett på sistone, det fullkomligt vimlar av dem. I boken växlar perspektivet mellan Spanien och Sverige med karaktärerna Marta och Georg. Marta som kämpar för att ta sig tillbaka från Spanien till sin familj i Polen och Georg som letar efter sin dotter. Det tillkommer följeslagare under resans gång, vissa som stannar kvar längre, och vissa som blir zombiemat på vägen. Båda perspektiven är spännande att följa. Westberg sparar inte på krutet vad gäller våldet och här serveras blod, slafs och en del riktigt brutala öden för de karaktärer som dukar under för de smittade.

Ärligt talat har jag haft svårt att skriva den här recensionen. Jag vill verkligen gilla det här mer än vad jag gör. För inte allt för länge sedan sedan var det lite av en bristvara med svenska levande döda, men nu? Inte så mycket. Bara under det senaste året kan jag räkna upp fler än mina fingrar tillåter. Jag är trots det ett stort fan av just undergång och dystopier i bokform och det här är verkligen välskrivet och spännande. Men jag kan bara inte bortse från bristen av unika inslag den här gången.

Allt känns igen och hur mycket jag än uppskattar genren känner jag mig aningen mätt på dessa berättelser om infekterade och ett samhälle som kollapsar på samma sätt vi läst om tidigare. Scenariot är det inget fel på. Men ge mig något som inte är en karbonkopia på hur en zombie ser ut och agerar. Ge mig ett annat hot, en annan typ av monsterlik varelse. Det jag egentligen efterlyser är lite fler egna idéer.

Det är inte Peter Westbergs fel, snarare mitt eget. Det har blivit en överkonsumtion av zombiegenren de senaste åren och mina krav på nyskapande grepp är större än tidigare. Med det sagt, älskar du The Walking Dead och kan tänkas uppskatta en rak actionrökare med zombier, som dessutom är genomtänkt och skickligt författad, då är Europa Pandemus absolut värd att spana in. Det är en riktigt bra bok i genren, tro inget annat.

Titel: Europa Pandemus
Författare: Peter Westberg
Genre: Skräck
Utgiven av: Miramir förlag
Utgivningsår: 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.