Sci-fi, superhältar och steampunk

Jag brukar vanligtvis vara förtjust i Hans Olssons korta berättelser och har sedan tidigare stött på några av författarens alster i olika antologier. De här tre novellerna publicerades nyligen med en veckas mellanrum under Zakuli förlags flagg.

Ett steg åt sidan
”Att färdas mellan dimensioner är lika enkelt som att ta ett steg åt sidan. Men något har gått fel och människor försvinner spårlöst, trots att de följer tidtabeller och kartlagda rutter. Liio är en av de saknade. Finns hon där ute på någon okänd plats, eller är hon för evigt förlorad?”

Det här är min solklara favorit. Det är en historia om en man som reser mellan dimensioner på jakt efter en kvinna som försvunnit i en parallell verklighet. Man kan kritisera Olssons långa förklarande delar om hur resan mellan dimensioner uppkom och fungerar, som en mindre sömlös berättarteknik, men jag gillar sånt här. Olsson har en intressant teori om hur ett fenomen av den här typen skulle kunna gå till. En spännande och fascinerande novell.

Filmvisning på salong Rentzo
”På en exklusiv salong ligger ångan tät och ett högteknologiskt mutoskop erbjuder filmvisning utöver det vanliga. Men att se filmen är inte riskfritt och för den som vågar titta ner på de snurrande bilderna finns ingen återvändo.”

Filmvisning på salong Rentzo bygger också den på en intressant idé, denna gång om en underlig mackapär som närmast kan liknas vid ett lågteknologiskt virtual reality-instrument i steampunk-tappning. En novell som behövt lite mer kött på benen. Premissen är medryckande men händelseförloppet hade gärna fått ses över.

Papperssvalan
”Papperssvalan beställer hem piller från internet och får oväntat förmågan att flyga. Men hans superkraft är inte så bra som förväntat, och snart upptäcker han att han har en nemesis.”

Detta är en simpel men charmig berättelse om en superhjälte in the making. En väldigt jordnära hjälte utan några stora rädda världen-preferenser. Inget som dröjer sig kvar men den är klart läsvärd och underhållande.

Mer om Hans Olssons noveller och böcker finner du på Zakuli förlags hemsida eller Hans Olssons Facebook-sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.