Missa inte Kontur i helgen!

I helgen är det dags för årets Swecon. jag tog ett snack med Maria Nygård, en av hjärnorna bakom årets kongress.

För alla ovetande, vad är egentligen Swecon för något?

Swecon är ett årligt evenemang för science fiction- och fantasyintresserade. Det flyttar mellan olika städer och i år heter det Kontur och hålls i Uppsala 26-28 maj! Det är ett ideellt arrangemang av nördar för nördar och vi väntar oss 300-400 deltagare.

Vem riktar sig evenemanget till?

Alla (eller okej, vuxna och tonåringar) som är intresserade av fantastik med lite extra fokus på böcker. Kontur handlar om film, tv och spel också, men litteraturen är kärnan.

Det kan också vara bra att påpeka att Kontur är inte riktigt som Sci-fi-mässan eller liknande. Vi har mer fokus på intressant program och mindre fokus på att sälja saker. Det är inte främst en mässa eller marknad – även om vi har en hel del bokförsäljning också.

Vad händer på årets Swecon?

Massor! Vi har hela 85 programpunkter på 3 dagar.

Det är författarintervjuer, förläsningar om allt från kolonier i sf till genteknik, paneldiskussioner om allt från rysk folklore i fantasy till barn i skräcklitteratur till att skriva för datorspel, workshops, bokcirklar, författarfika och filmvisningar.

Hedersgäster, vad är det för några filurer?

Vi har tre författare som hedersgäster: Ann Leckie, som skriver science fiction som vann massor av priser för sin roman Ancillary Justice. Kameron Hurley, som skriver både sf och fantasy och intressanta (och arga och feministiska) essäer om allt nördigt. Och så vår norska stjärna Siri Pettersen, som har skrivit fantasytrilogin Korpringarna.

Det låter ju hur mysigt som helst, bara packa väskan och kika förbi alltså?

Ja!

Läs mer om Kontur här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.